Har du drømme om at købe en andelsbolig? Det er meget forskelligt hvad folk i Danmark vælger af boligform. Det er meget blandet om folk lejer, ejer eller har en andelsbolig. Hvis du tænker at andelsboligen er det rette valg for dig, så er det vigtigt, at du bliver klog på hvad det vil sige at gå ind til. Det kan være svært at vurdere om man gør et godt eller dårligt køb i forbindelse med andelsboliger, da priserne kan variere meget. Derudover skal du være opmærksom på hvad det er for et lån du kan optage. Tag en snak med banken og bliv meget klogere på hvad du har af muligheder.
Fordele og ulemper
Der er både fordele og ulemper ved at have en andelsbolig. En af de helt store fordele er at du ikke skal betale ejendomsskatværdi. Det skyldes, at du som andelshaver ikke ejer selve boligen og dermed ikke er forpligtet som betaler af ejendomsskatværdien. Dermed er andelsboligen billigere at bo i forhold til at eje en bolig. Det kan godt svare sig at lægge arbejde i andelsboligen, da den blot vil stige i værdi. Det vil sige, at hvis du får renoveret en del i boligen, så vil den være mange flere penge værd, når du engang skal af med den.
Ulemperne ved at have en andelsbolig er at man ikke kan få et realkreditlån. Det skyldes, at du som andelshaver ejer en del af foreningen men ikke selve boligen. Derfor er du nødsaget til at tage imod et banklån, som er dyrere at optage i stedet for et realkreditlån. Hvis dine forældre har i sinde at købe en bolig til dig, så kan de ikke købe en andelsbolig til dig. Det skyldes, at det skal være den reelle ejer som skal bo i boligen, der finansierer lånet. Derudover er andelsboliger en del af en forening, som kan gå konkurs og dermed sætte andelshaveren i en dårlig situation. På nettet kan du læse meget mere om hvad det vil sige at have en andelsbolig.
Hav styr på din økonomi
Det er en god ide at du har en oversigt over dine udgifter, inden du siger ja til et andelslån. Det skyldes, at du skal have et fornuftigt budget, inden der siges ja til noget. Banken kan godt lide at kunderne er godt klædt på til bankmøder, så hvis du kan fremlægge et budget, så vil de også se dig som et fornuftigt menneske, der har styr på sit liv. Udover husleje skal der afsættes penge til bl.a. bilforsikring, elregninger, forbrug, mad og lignende. Jo mere du kan udpensle dine udgifter, jo bedre kan banken også få et overblik over hvad du har i rådighedsbeløb.
Hav råd til det hele
Der skal være styr på budgettet før banken går videre med noget. Der findes nogle generelle tommelfingerregler i forhold til hvor meget en husstand skal have tilbage til rådighedsbeløbet. Det varierer alt efter hvor mange man er i husstanden. Et par skal i gennemsnit have omkring 8500-10000 kr. i rådighedsbeløb, som dækker over mad, tøj og forbrug. De faste udgifter kommer ved siden af, som bl.a. dækker el, vand og varme. Hvis du ikke har penge nok til et fornuftigt budget, så kan det være en god ide at se nærmere på de enkelte poster. Det vil sige hvor du kan spare nogle penge henne. På nettet kan du bl.a. se hvad du kan spare på din bilforsikring. Hvis du kan skære ned på flere udgifter, så ender du i længden med at kunne spare en del penge.
Hvor mange penge skal du komme med
I forbindelse med at blive godkendt til at købe en andelsbolig er det vigtigt, at du også kommer med en god opsparing. Det er meget forskelligt hvor mange penge du skal ligge, da det bl.a. kommer an på hvad ejendommen koster. For at gøre en god handel er tommelfingerreglen, at en andelsbolig bør koste omkring 20-25% mindre end en almindelig ejerlejlighed. Det kan være svært at vide om man gør et godt køb, så derfor anbefales det, at du har en eller to personer med, som har lidt forstand på boligmarkedet samt hvordan det fungerer med boligkøb. Det er vigtigt, at du har en god mavefornemmelse når du skriver under på dokumenterne. På denne måde er du sikker på at have truffet den rigtige beslutning.